Piołun Bylica 0,5g Polan
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
W ziołolecznictwie, medycynie i gastronomii ceniona ze względu za zawarte w niej związki goryczkowe (gorzkie glikozydy: absyntyna, artabsyna, anabsyntyna), związki kumarynowe (izofraksydyna, skopolina, kalikantozyd), olejek eteryczny (1,3 -2 % zawartości, w tym pinen, absyntol, felandren, tujon, tujol, kadinen, azulen, chamazulen, cyneol), kwasy organiczne, żywice, flawonoid artemitynę, witaminę C) ziele używany jest do wyrobu korzennego wina – wermutu oraz do wyrobu wódki piołunówki (absynt).
Posiada specyficzny, mocny aromat i gorzki smak. Zalecane miejsca słoneczne, otwarte, nieosłonięte od wiatru. Lubi lekkie i suche gleby. Wysiew w odstępach 20cm. Zbiór latem, w chwili pojawienia się pierwszych pąków.